Autor |
Wiadomość |
zakletyksiaze
|
2011-04-04, 19:54 // Książki które warto przeczytać :) |
|
Bardzo duże wrażenie zrobiła na mnie książka "Nędznicy" Wiktora HUGO na początku totalnie depresyjna potem staje się naprawdę fantastyczną opowieścią z nutką psychodeliczną a zakończenie bardzo niespodziewane.
Dobrą lekturą jest swoista biograficzna trylogia Stanisława Grzesiuka:
Boso Ale w ostrogach - życie młodego członka warszawskiej ferajny. opisuje swoje lata młodzieńcze i życie w przedwojennej warszawie.
PIĘĆ LAT KACETU - przeżyć 5 lat w obozie a raczej obozach koncentracyjnych w Niemczech . niewielu to się udało , Stanisławowi Grzesiukowi tak. Wspaniała opowieść o obozowym miganiu się od pracy i perypetiach które często mogły zadecydować o śmierci wielu osób. jest to książka którą czyta się jednym tchem i należy chyba do czołówki moich ulubionych lektur - nie każdy przecież opisuje życie w obozie ze swoistym poczuciem humoru i przymrużeniem oka.
NA MARGINESIE ŻYCIA - Grzesiuk opisuje swoje ostatnie lata życia które spędza głównie w sanatoriach przez choroby które były naturalnym powikłaniem pobytu w obozie koncentracyjnym.
|
|
|
|
|
Reklamy
|
|
Asik
|
2011-04-07, 09:22 // Kolejne książki które warto przeczytać :) |
|
Syszalem, ze ksiazka Huga strasznie nudna - napisz cos wiecej o niej jak możesz.
|
|
|
|
|
Cezar
|
2011-06-03, 11:12 // Kolejne książki które warto przeczytać :) |
|
dla dziewczyn może i nudna ale jak dla mnie była ciekawa
|
|
|
|
|
zakletyksiaze
|
2011-06-14, 12:00 // Kolejne książki które warto przeczytać :) |
|
Nędznicy są książką która opowiada historię ciekawą z początku jest bardzo przygnębiająca i nudna, jednakże akcja rozkręca się i wciąga czytelnika w świat z czasów rewolucji francuskiej. książka opowiada o konsekwencjach czynów które prześladują nas całe życie. główny bohater został skazany na kilkuletnie pływanie na galerach tylko za to, że ukradł bochenek chleba dla głodujących dzieci. jednakże piętno galernika będzie ciążyło na bohaterze aż do ostatnich dni jego życia mimo iż wskutek pewnego wydarzenia dochodzi do swoistej metamorfozy. jest to książka o uczciwości i prawdzie, a także karze, samotności i miłości. myślę że nawet największy twardziel czytający tą książkę przemieni się nagle w postać Jeana Valjeana. i pod koniec książki uroni kilka łez nad majstersztykiem pióra Wiktora Hugo
|
|
|
|
|
marika
|
2012-01-06, 18:57 // Kolejne książki które warto przeczytać :) |
|
Hugo mogę czytać bez żadnej odrazy, ale nie byłam w stanie przebrnąć przez powieści Scotta... To, co było porywającą historią w TV, w postaci książkowej okazywało się niestrawne
|
|
|
|
|
lajdak
|
2012-04-29, 20:07 // Kolejne książki które warto przeczytać :) |
|
Jeśli macie ochotę na zapoznanie się z filozofią- polecam filozofię na talerzu czyli "Śniadanie z Sokratesem" R.R. Smitha. Gość z taka pasja pisze o tej, wydawałoby się, szalenie nudnej dziedzinie naukowej, że aż samemu chce się myśleć, filozofować. W dodatku udowadnia, że każdy z nas moze być wielkim myślicielem, jeśli tylko będziemy celebrować i rozumnie podchodzić do każdej, najbardziej nawet trywialnej sytuacji w życiu .
|
|
|
|
|
bodziu
|
2012-05-25, 16:51 // Kolejne książki które warto przeczytać :) |
|
Znakomita książka Erica Weinera Poznam sympatycznego Boga. Eric, facet po 40- ce, kryzys wieku średniego, deprecha i strach przed śmiercią poszukuje religii, Boga który by mu pasował. w tym celu udało mu się zjechać pół świata: Chiny (taoizm), Nepal (buddyzm), Turcja (sufizm), Izrael (kabała) i parę miast w USA (raelianie, szamanizm, wicca franciszkanie). Książka napisana z ogromnym poczuciem humoru i autoironią. warto!
|
|
|
|
|
marika
|
2012-06-02, 20:29 // Kolejne książki które warto przeczytać :) |
|
Weiner to ten od Geografii szczęścia?
|
|
|
|
|
lajdak
|
2012-06-04, 18:36 // Kolejne książki które warto przeczytać :) |
|
Tak, słyszałem o tej książce i o tym autorze...
|
|
|
|
|
bodziu
|
|
|
|
|
bodziu
|
2012-06-28, 14:16 // Kolejne książki które warto przeczytać :) |
|
marika napisał: Weiner to ten od Geografii szczęścia?
Ten sam, z tym, że Geografię jakoś przegapiłem i muszę poszukać.
|
|
|
|
|
marika
|
|
|
|
|
bodziu
|
|
|
|
|
mirekj
|
2012-07-23, 17:43 // Kolejne książki które warto przeczytać :) |
|
Jak znacie jeszcze jakieś fajne ksiazki godne polecenia piszcie.
|
|
|
|
|
San1977
|
2012-08-30, 10:06 // Książki które warto przeczytać :) |
|
Polecam całą serię zwiadowców, jest uniwersalna dla każdego wieku
Wroniec
Lód
Modlitwy Waginy
Niebezpieczne związki
|
|
|
|
|
Manson
|
2012-08-31, 08:12 // Książki które warto przeczytać :) |
|
The Game (Gra) - Neil Strauss
|
|
|
|
|
Tantis
|
2012-09-26, 12:08 // Książki które warto przeczytać :) |
|
Wieczna Wojna Joe Haldemana
|
|
|
|
|
fajna laska
Miasto: Warszawa
|
2012-10-30, 13:48 // Książki które warto przeczytać :) |
|
Pewnie Hugo to klasyka i naprawdę niezła. Ja bym jeszcze dorzuciła z autorów Steinbecka np. Myszy i ludzie, reportaże Kapuścińskiego i Hugo-Badera, Dostojewskiego, Zolę, Michela Houellebecq'a. Świetnie się je czyta i na długo zostają w głowie. Biblia też jest ciekawa i warta przeczytania, bo jak człowiek nie czytał to mu potem różne grupy różne głupoty wciskają, co tam niby jest.
Nie polecam za to wszelkich poradników jak żyć, bo od tego to tylko człowiek głupieje. :p
|
|
|
|
|
Tantis
|
2012-11-20, 07:46 // Książki które warto przeczytać :) |
|
Gra Endera
|
|
|
|
|
musilka007
|
2013-05-29, 22:06 // Książki które warto przeczytać :) |
|
Godną polecenia książką którą pierwszy raz czytałam w wersji elektronicznej jest "Piąta fala pożądania" M. Nowickiej. Autorka opisuje wiele doznań i fantazji erotycznych polskich kobiet różniących się od siebie klasą społeczną czy też miejscem zamieszkania. Świetna, naprawdę warto przeczytać.
|
|
|
|
|