2013-01-28, 20:03 // Kryminały - nowa fala czy stare dobre historię
Chciałbym zapytać jakie macie zdanie na temat kryminałów - czy wolicie czytać Agathę Christie czy wolicie współczesną literaturę kryminalną z coraz to większą dozą sensacji? A może powieści łączące w sobie historie z niedalekiej przeszłości opowiedziane na nowo? Czy stary oldschool kryminalny wciąż dominuje i trudno dzisiaj dorównać klasykom gatunku?
Reklamy
Atrix
2013-01-28, 20:16 // Kryminały - nowa fala czy stare dobre historię
ja wole nowe pozycje, świeżą krew i dobre pomysły. podeszła mi J. Kaleta ze swoimi książkami - kryminały osadzone w PRL. Teraz jest w księgarniach "Wrocławska Madonna". Skradziony, bezcenny obraz z kaplicy w ostrowie tumskim (podobno prawdziwa historia) - kościół postanawia go odzyskać. Wiadomo że w latach 70 nie było łatwo a szczególnie im:) Nie było Bondów, Borewicz zajęty - więc... wynaleźli historyka sztuki, który ma do dyspozycji inteligencję, kieszonkowe i urok osobisty. W sumie jak się widzi że kościół, tropienie obrazu, intryga to nie spodziewałem się że będzie się tyle działo i to nie do końca grzecznych rzeczy! Świetna autorka młodego pokolenia!
Sovvittek
2013-01-29, 13:24 // Kryminały - nowa fala czy stare dobre historię
ja nie lubię kryminałów,zawsze albo są zbyt pokręcone,albo już po kilku stronach wiadomo kto z kim i jak zabił.
Geminus
2013-01-29, 14:59 // Kryminały - nowa fala czy stare dobre historię
A czemu wybierac NOWE vs STARE? Ksiazki - w tym kryminaly - nie dziela sie na nowe/stare ale dobre i marne. Ja na przyklad lubie klasyke gatunku ale nie stronie i od wspolczesnych autorow.
tito
2013-02-19, 10:54 // Kryminały - nowa fala czy stare dobre historię
ja zdecydowanie wolę te nowe. klasyka jest dobra ale ileż można!nowy autor to zawsze nowe pomysły, inne schematy budowania historii... ledwie tydzień temu kupiłem sobie fajny kryminał w empiku, minęło kilka dni i już mogę z ręką na sercu polecić bo przeczytane. tytuł: nauczycielka z villete, autor: ingrid hedstrom. swoją drogą cała "czarna seria" jest bardzo udana. jest jeszcze jakaś druga nowa pozycja z kryminałów z "czarnej" w tym miesiącu ale to wpadnę może dziś lub jutro w ciągu dnia, przejrzę na spokojnie i może wtedy kupię. w sumie za te 30zł bez kilku groszy mam rozrywkę na co najmniej tydzień.